Рецепт паски від відомої кулінарки Дарії Цвєк

Фото: ТСН

Відома кулінарка та авторка багатьох збірок рецептів, серед яких і «Солодке печиво» Дарія Цвєк, мала власний рецепт традиційної великодньої випічки – паски. Він відносно простий, тож підійде навіть для господинь, які не вважають себе майстринями кондитерської справи.

Нагадуємо, не так давно розповідалось про те, що 18-го березня по християнському календарю був день Кирила-святителя – єпископа єрусалимського. Із цією датою пов’язані цікаві народні традиції та прикмети.

Як спекти паску по рецепту Дарії Цвєк і що для неї треба

Для 3 пасок діаметром близько 18, 20 і 25 сантиметрів потрібні наступні продукти:

  • 1 кілограм борошна (бажано вищого ґатунку);
  • 400 грам молока (краще домашнього або магазинного 3,2% жирності);
  • 100 грам пресованих (мокрих) дріжджів;
  • 200 грам вершкового масла (можна замінити маргарином);
  • 300 грам цукру;
  • 5 яєць;
  • 100 г. темних чи світлих родзинок;
  • 1 лимон (для цедри);

Покрокове приготування

Фото: HozDom

Лимон миється, обдається окропом, потім чиститься. Його шкірка натирається на терці чи дрібниться у блендері. Родзинки на 15 хвилин заливаються гарячою водою, потім відціджуються.

Молоко підігрівається до ледве теплого стану, в ньому розчиняються дріжджі, третина цукру та 100 г. муки. Опарі треба дати «підійти» десь годину.

Тим часом яйця діляться на жовтки й білки. До кожного з них додається по 100 г. цукру та збивається до утворення щільної білястої піни. Масло чи маргарин топиться в мікрохвильові або на водяній бані. Важливо, щоб воно не закипіло.

Опара обминається руками, далі до неї додаються (по черзі) жовтки з цукром, лимонна цедра,  масло, родзинки і мука, що залишилась. Має вийти доволі пружне тісто. Воно розкладається у попередньо змащені форми для пасок і ставиться в піч на 1 годину при 200 градусах. За 15 хвилин до готовності паски змащуються збитими з цукром білками.  

Фесенко Вікторія

Фесенко Вікторія

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *