Відома кулінарка та авторка багатьох збірок рецептів, серед яких і «Солодке печиво» Дарія Цвєк, мала власний рецепт традиційної великодньої випічки – паски. Він відносно простий, тож підійде навіть для господинь, які не вважають себе майстринями кондитерської справи.
Нагадуємо, не так давно розповідалось про те, що 18-го березня по християнському календарю був день Кирила-святителя – єпископа єрусалимського. Із цією датою пов’язані цікаві народні традиції та прикмети.
Як спекти паску по рецепту Дарії Цвєк і що для неї треба
Для 3 пасок діаметром близько 18, 20 і 25 сантиметрів потрібні наступні продукти:
- 1 кілограм борошна (бажано вищого ґатунку);
- 400 грам молока (краще домашнього або магазинного 3,2% жирності);
- 100 грам пресованих (мокрих) дріжджів;
- 200 грам вершкового масла (можна замінити маргарином);
- 300 грам цукру;
- 5 яєць;
- 100 г. темних чи світлих родзинок;
- 1 лимон (для цедри);
Покрокове приготування

Лимон миється, обдається окропом, потім чиститься. Його шкірка натирається на терці чи дрібниться у блендері. Родзинки на 15 хвилин заливаються гарячою водою, потім відціджуються.
Молоко підігрівається до ледве теплого стану, в ньому розчиняються дріжджі, третина цукру та 100 г. муки. Опарі треба дати «підійти» десь годину.
Тим часом яйця діляться на жовтки й білки. До кожного з них додається по 100 г. цукру та збивається до утворення щільної білястої піни. Масло чи маргарин топиться в мікрохвильові або на водяній бані. Важливо, щоб воно не закипіло.
Опара обминається руками, далі до неї додаються (по черзі) жовтки з цукром, лимонна цедра, масло, родзинки і мука, що залишилась. Має вийти доволі пружне тісто. Воно розкладається у попередньо змащені форми для пасок і ставиться в піч на 1 годину при 200 градусах. За 15 хвилин до готовності паски змащуються збитими з цукром білками.