Відомий шеф-повар, блогер та громадський активіст Євген Клопотенко поділився власним рецептом смачної, м’якої, наче пір’їна, паски. Напередодні Великодня її напевно захочуть зробити чимало українських господинь.
Нагадаємо, не так давно публікувалось, як приготувати традиційну сирну паску, як у шефа Алекса Якутова – ведучого програми «Адська кухня».
Як готується паска від Клопотенка
Пан Клопотенко зазначає, що він витрачає на приготування традиційного великоднього смаколика близько 3 годин, але не вбачає в цьому нічого складного. Для однієї середньої паски треба:
- ½ кг. борошна (вищого ґатунку);
- 20 г. дріжджів;
- 150 грам молока (і ще 50 грам, щоб замочити горіхи);
- 150 г. цукру;
- 100 грам вершкового масла;
- 8 жовтків;
- 50 грам волоських горіхів;
- 2 апельсини (на цедру);
Покрокове приготування

Апельсини ошпарюються окропом, далі з них знімається кірка, яку треба перемолоти на м’ясорубці чи подрібнити у блендері. Горіхи заливаються 50 грамами молока і лишаються на 1 годину, після чого виймаються.
Готується опара: молоко нагрівається до ледве теплого стану, в ньому розчиняються дріжджі та 1 столова ложка цукру. Суміш відставляється в тепле місце на третину години, щоб дріжджі почали «працювати» (саме так це називає Клопотенко).
Жовтки збиваються з 100 г. цукру до утворення піни. Масло розм’якшується, але не топиться.
В опару по черзі додається борошно, далі масло і збиті жовтки. Вручну вимішується щільне тісто, з якого слід сформувати щось на зразок кулі, накрити рушником і дати «відпочити» 20 хвилин.
Наостанок додається цедра, волоські горіхи, після чого маса кладеться у форму для паски та на 50 хвилин ставиться у духовку, нагріту попередньо до 180 градусів.
Коли великодній смаколик спечеться, зверху його слід змастити глазур’ю.